Kuru buz nedir?
Kuru buzu düşündüğünüzde, muhtemelen bir konserdeki sahne efektlerini, Kafeteryalardaki duman gösterili sunumları, Yiyecek ve İçecek stantlarındaki duman şovları için Kuru buz harika görsel efektler için kullanılsa da bundan çok daha fazlası var. Kuru buzun ne olduğuna, hammaddesinin nereden geldiğine, nasıl yapıldığına ve yukarıda sayılanların dışında bazı kullanımlarına bir göz atmaya devam edelim.
Kuru Buz
Basitçe söylemek gerekirse, kuru buz CO2’nin katı halidir. CO2, atmosferimizde doğal olarak oluşan bir gazdır, ancak sürdürülebilirlik amacıyla, kuru buz yapmak için geri dönüştürülmüş CO2 kullanılır. Kuru buz, -109°F (-78°C) sıcaklığını korur ve tekrar gaza süblimleşir. Bu, su buzunun aksine kuru buzun arkasında herhangi bir sıvı bırakmayacağı anlamına gelir.
Sıvı CO 2 nereden geliyor?
Birçok endüstriyel gaz şirketi sıvı CO 2 tedarik etmektedir. En iyi yanı, amonyak üretim tesisleri ve petrol rafinerileri gibi diğer endüstriyel süreçlerden elde edilmesi ve ikincil kullanımlar için geri dönüştürülmesidir. Bu, onu çevresel olarak sürdürülebilir bir soğutma ve temizleme çözümü yapar. Sıvı CO2, CO2 gazının alınması, basınçlandırılması ve soğutulmasıyla yapılır. Bu sıvı CO2, kuru buz üretmek için gereken tek hammaddedir.
Kuru buz nasıl yapılır?
Kuru buz üretmek için sıvı CO 2′ ye ve uygun altyapıya ihtiyacınız olacak. Kuru buz üretmeden önce atılması gereken ilk adım, uygun altyapıya sahip olduğunuzdan emin olmaktır. Bu altyapı, dökme veya mini dökme sıvı CO2 tankı, uygun borular ve bir peletleyici, reformer veya dilimleyici içerir. Bu gerçekleştiğinde, sıvı CO2 için bir tedarikçi bulma zamanı gelmiştir. Mevcut altyapı ve ilk sıvı CO 2 teslimatınız ile kuru buz üretmeye başlayabilirsiniz.
KURU BUZ ÜRETİM ALT YAPISI
Sıvı CO2 ilk önce -109°F’ye ( -78°C) soğutulduğu bir bekletme tankına pompalanır. Sıcaklığa ulaştığında, kar oluşturmak için basınç uygulanır. Bir peletleyici kullanıyorsanız, kar sıkıştırılır ve kuru buz peletleri oluşturmak için bir kalıp plakasından ekstrüde edilir. Kalıp plakalarının boyutları 3 mm’den 19 mm’ye kadar değişir. Kuru buz peletlerinin gerekli boyutu, kullanıldığı uygulamaya bağlı olacaktır.
Buradan, peletlerden bir reformer aracılığıyla beslenerek bloklar veya kuru buz dilimleri yapılabilir. Peletler reformere girdikten sonra yapılacak blok şeklinde bir kalıba yerleştirilir. Peletler daha sonra bir blok veya dilim oluşturmak için aşırı kuvvet kullanılarak birbirine bastırılır.
Kuru buz ne için kullanılır?
Kuru buzun üç ana uygulaması vardır: soğutma, temizleme ve yüzey hazırlığı. Kuru buzun soğutma için kullanılması oldukça iyi bilinirken, kuru buzla temizlik endüstriyel şirketler, afet onarım uzmanları, otomotiv detaylandırıcıları ve diğer birçok endüstri tarafından popülerlik kazanmaktadır.
Kuru Buz ile Soğutma
Kuru buz, birçok nedenden dolayı etkili bir soğutma ortamıdır. Bunun ana nedenlerinden biri, -109° F (-78° C) tutarlı bir sıcaklığı muhafaza etmesidir. Bu, şirketlerin bozulabilir malları ve ilaçları ultra soğuk sıcaklıklarda ( COVID-19 aşısı gibi ) güvenle göndermesine olanak tanır. Erimediği için geride su veya kalıntı bırakmaz. Bunun yerine, süblimleşir veya gaz haline geri döner. Kuru buz, süblimasyon sırasında ağırlık kaybeder ve nakliye sırasında yakıt verimliliğini artırır. Ayrıca atmosfere zararlı kirleticiler salan ek soğutucu ekipmanlar gerektirmez.
Kuru Buzla Temizleme
Bu şaşırtıcı gelebilir, ancak kuru buz püskürtme, temizlik için son derece etkili bir yöntemdir. Endüstriyel makinelerden, kaynak hatlarından ve hatta gıda işleme hatlarından duman, kurum ve küf hasarına kadar kuru buz, çevresel açıdan en sürdürülebilir temizleme yöntemidir. Prensipte, kuru buz püskürtme, kuru buz peletlerini veya Mikro Partikülleri süpersonik hızlarda kirletici içeren bir yüzeye doğru itmesi bakımından kum püskürtme, soda püskürtme ve basınçlı yıkamaya benzer. Darbe üzerine, kuru buz süblimleşir, kiri ve kirleticileri yüzeydeki tabakadan kaldırır.
Kum püskürtme, soda püskürtme ve basınçlı yıkamanın aksine kuru buz püskürtme, ek aşındırıcılar, su veya kimyasallar gerektirmez ve ikincil atık oluşturmaz. Kuru buz, aşındırıcı olmayan, toksik olmayan ve iletken olmayan bir ortamdır. Bu, hassas yüzeyleri onlara zarar verme endişesi olmadan temizleyebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca toksik ve yanıcı değildir, yani ekipmanınızı çalışırken temizleyebilirsiniz.
Kuru buz püskürtmenin kullanıldığı sektörlere göz atın!
Kuru Buz ile Yüzey Hazırlama ve Son İşlemler
Kuru buz püskürtme, fazla malzeme veya yağlayıcıları kaldırarak kaynak öncesi yüzeyleri hazırlamak için kullanılabilir . Ayrıca, manuel son işleme ihtiyacını ortadan kaldırarak plastik parçaların defling işleminde de kullanılabilir . Ayrıca , bu süreci otomatikleştirmek için kuru buz püskürtme ve üretim makinemizi robotik bir hücreyle entegre etmenize olanak tanıyan entegre püskürtme sistemleri de sunuyoruz . Bu, üreticilerin üretimlerini artırmalarına, makine duruş sürelerini azaltmalarına ve manuel müdahaleyi en aza indirmelerine olanak tanıyarak operatörlerin operasyonunuz dahilinde daha fazla katma değerli görevlere odaklanabilmesini sağlar.