Kuru Buz Temizlik ve Alternatif Temizlik Yöntemleri

Kuru buz temizlik diğer temizleme yöntemlerine göre nasıldır?

Kuru buz temizliği, aşındırıcı püskürtme (kum, boncuk vb.), soda püskürtme, basınçlı yıkama, kimyasal çözücü yıkama ve manuel el aletleri gibi diğer temizleme yöntemleriyle karşılaştırırken, her yönteme aşağıdaki soruları sormak gerekir:

Her temizleme yönteminin özellikleri yalnızca temizleme sonucunu etkilemekle kalmaz, aynı zamanda temizlenen yüzey alanını, çevredeki alanı ve ayrıca temizliği yapan kişinin güvenliğini de önemli ölçüde etkiler.

Burada, kuru buz püskürtme ile alternatif temizleme yöntemlerine genel bir bakış yer almaktadır.

* Temasları halinde, tehlikeli madde ve nesneleri temizlemek için kullanıldığında geleneksel patlatma malzemeleri kirlenir. Bu kumlama maddeleri daha sonra toksik atık olarak sınıflandırılır ve uygun güvenli bertaraf gerektirir.

Aşağıdaki temizleme yöntemlerinin özelliklerini daha derinlemesine inceleyelim:

  1. Kuru Buz Püskürtme
  2. Aşındırıcı Kumlama
  3. Soda Patlatma
  4. Yüksek Basınçlı Su Püskürtme
  5. Solvent Temizleme
  6. El Aleti Temizliği

1) Kuru Buz Püskürtme

Kuru buz temizlik, basınçlı hava akımında hızlandırılmış bir ortam kullanarak yüzeyleri hazırlaması ve temizlemesi bakımından diğer ortam temizleme yöntemlerine benzer. Kuru buzla temizlemenin katı karbon dioksit (CO 2 ) peletleri veya Mikro Partiküller kullanması bakımından farklılık gösterir. Parçacıklar kirli yüzeye çarptığında süblimleşir, kir ve kirleticileri alttaki yüzeye hasar vermeden kaldırır. Kuru buz temizleme işlemi, onu diğer temizleme yöntemlerinden ayıran benzersiz özelliklere sahiptir.

Aşındırıcı değildir

Kuru buz temizleme aşındırıcı değildir ve ekipmana zarar vermez. Kuru buz çok yumuşak bir ortamdır ve sensörler veya karmaşık hareketli parçalar gibi hassas ekipmanları aşındırma, profil oluşturma veya yüzey boyutlarını değiştirmeden temizleyebilir. Kuru buz temizleme ayrıca ekipmanların ömrünü uzatır ve ekipman arızası riskini azaltır.  

İkincil atık üretmez

Kuru buz, temizlenen yüzeye darbe uyguladığında süblimleşir, diğer yöntemlerde ikincil atık, kalıntı ve nem girişi ile sonuçlanır. Kuru buzun ekstra temizlik özelliği, ikincil atık akışlarının atılmasını ve hassas sensörlerin maskelenmesi veya temizlikten önce elektronik bileşenlerin sarılması gibi ek temizlik hazırlıklarını ortadan kaldırır. Bu, temizleme projelerinin süresini ve sonuçta ortaya çıkan kapanmaları veya duraksamaları önemli ölçüde azaltır.

İkincil atıkların ortadan kaldırılması, ekipmanın çevrimiçi ve hala çalışır durumdayken temizlenmesini de sağlar.

Çevreye karşı sorumlu

Kuru buz temizleme işleminde kullanılan kuru buz, diğer endüstriyel işlemlerden toplanan ve geri dönüştürülen geri  kazanılmış CO2’den yapılır. Daha fazla CO2 üretmez veya atmosfere ek sera gazı eklemez.

Ayrıca çevreye zararlı temizlik kimyasallarının ortadan kaldırılmasını sağlar ve çalışanların tehlikeli temizlik maddelerine maruz kalmasını ortadan kaldırır. Ayrıca bertaraf edilmesi gereken herhangi bir toksik atık üretmez.

Toksik olmayan

Kuru buz, gıda sınıfı bir ortamdır ve gıda üretiminde kullanım için EPA, FDA ve USDA onaylıdır. Renksiz, tatsız, kokusuz ve toksik değildir.

Elektriksel olarak iletken değil

Kuru buz iletken değildir ve temizlenen yüzeylerde korozyona neden olmaz. Ayrıca kuru buz temizlik yöntemiyle elektrikli ekipmanlarını güvenli bir şekilde temizleyebilirsiniz. 

Kuru buz püskürtme de temizlik işini yapan çalışanlar için tercih edilen bir temizleme yöntemidir. Elle temizleme gibi yöntemler sıkıcı olabilir ve işler istenilen zamanda bitmeyebilir. Kumlama ve kimyasal temizleme gibi toksik malzemelerin kullanıldığı diğer yöntemler hem çalışana hem de çevreye zarar verebilir.

2) Aşındırıcı Kumlama (kum, boncuk, silikon, ceviz vb.)

Kumlama yöntemi, bir aşındırıcı malzeme akışını bir yüzeye doğru itmek için basınçlı hava kullanan agresif temizleme yöntemlerini içerir. Aşındırıcı malzeme değiştirilebilir kum, cam boncuklar, silikon, ceviz kabukları, mısır koçanları ve daha fazlasını içerebilir. Bu tip temizlik genellikle derin çukurlu pas, güçlü şekilde yapışmış boya, ağır korozyon ve diğer zorlu kirleticileri gidermek için kullanılır.

Aşındırıcı ve yıkıcı

Kumlama yöntemi, daha agresif bir temizleme yöntemine ihtiyaç duyan uygulamaları temizlemek içindir. Bu nedenle, aşındırıcı yapısı bazı uygulamalar için olumlu olsada, temizlenmekte olan alttaki yüzeye de zarar verebilir. 

Aşındırıcı kumlama, üzerinde kullanıldığı alet ve makinelerin varlık ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir. Ayrıca makine içindeki hassas yüzeylere ve hareketli parçalara kalıcı olarak zarar verebilir. İşlem, hassas hareketli parçaların etrafını temizlemek için kullanıldığında da kum sıkışması riski vardır.

İkincil atık üretir

Kumlama yöntemi, muazzam miktarda ikincil atık oluşturur. Bazı durumlarda, kumlamanın temizlik maddelerini tek bir alanda tutmak için bir kumlama kabinine ihtiyaç duyulur veya temizlik yapılan alanda kapalı alanlar kurmak gerekir, yine de maddeler her yöne yayılacaktır. Dağılan maddeler, iş tamamlandığında toplanması ve imha edilmesi gerekecektir. 

İkincil atıkların muhafazası, toplanması ve bertarafı, bir projeye önemli miktarda zaman ve maliyet ekleyebilir. Muhafazanın kurulması saatler alabilir ve bu, israfı belirli bir alanla sınırlandırırken, kumlama maddelerinin toplanması hala önemli miktarda zaman alacaktır. Bazı durumlarda ortaya çıkan atıkların temizlenmesi günler alabilir.

Çevreye karşı sorumlu değil

Kumlama yönteminin olumsuz çevresel etkileri, hangi ortamın kullanıldığına bağlıdır. Örneğin ceviz kabukları biyolojik olarak parçalanabilir ve daha az zararlıyken, cam, plastik ve silikon gibi ortamlar temizlenen çevre için zararlıdır. 

Bu kumlama maddeleri, toksik veya zararlı malzemeleri çıkarmak için kullanıldığında da kirlenebilir. Bu atık daha sonra toksik olarak sınıflandırılır ve uygun ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini gerektirir, bu da bir projeye maliyet katar. 

Ayrıca, kumlama gibi belirli yöntemler, solunduğunda toksik olabilen kaçak toz oluşturur.

3) Soda Patlatma

Soda Püskürtme hafif aşındırıcıdır ve genellikle birçok temizleme uygulaması için etkili bir temizleme yöntemidir. İnce sodyum bikarbonat tozunu bir yüzeye püskürtmek için basınçlı hava kullanır. Tahribatsız bir işlem gerektiğinde yeterli bir temizleme yöntemidir.

İkincil atık üretir

Soda püskürtmeyi kullanırken büyük bir olumsuzluk, temizleme projesi tamamlandığında muhafaza edilmesi, toplanması ve bertaraf edilmesi gereken büyük miktarda atıktır. 

Bu, önemli miktarda zaman ve maliyet ekleyebilir. Temizlemeye başlamadan önce, püskürtme yapılan alanda birkaç saat sürebilen bir muhafaza oluşturulmalıdır. Soda püskürtmeden kaynaklanan ekstra ince parçacıklar temizlenen alana yayılır ve çıkarılması zor olan çatlaklara ve alanlara girer. Kalıntı ayrıca raspalanan ahşap ve diğer yüzeylere de yapışabilir, bu da temizlenmiş yüzeylere boya uygulanmasını zorlaştırır.

Ortaya çıkan atıkları toplamak ve alanı tamamen temizlemek için önemli miktarda zamana ihtiyaç vardır. Bu, bir projeye günler olmasa da saatler ekleyebilir. 

Çevreye karşı sorumlu değil

Soda püskürtme etkin bir şekilde kontrol altına alınmazsa, ortaya çıkan aşağı akış atık, çevredeki bitki örtüsünün toprağına sızabilir, bu da toprağın pH seviyelerini olumsuz etkileyebilir ve bitki örtüsünü öldürebilir.

Atık, tehlikeli maddeleri ve nesneleri temizlemek için soda püskürtme kullanıldığında da toksik hale gelebilir. Bu patlatma malzemeleri daha sonra toksik atık olarak sınıflandırılır ve uygun ve güvenli bir şekilde imha edilmesini gerektirir.

Aşındırıcı

Soda püskürtme hafif aşındırıcıdır, ancak genellikle tahribatsızdır. Çoğu yüzeyde alt tabakaya zarar vermez.

4) Yüksek Basınçlı Su Püskürtme

Basınçlı yıkama, temizlik için bir alana yönlendirilen yüksek basınçlı bir akış üretmek için suyu hızlandırmayı içerir. Yöntem tipik olarak yüzeylerden kiri, tozu ve diğer kirleri temizlemek için kullanılır. İşlem hızlı ve nispeten ucuzdur, ancak birkaç dezavantajı vardır.

İkincil atık üretir

Basınçlı yıkama, büyük miktarda su kalmasına neden olur ve su için muhafaza oluşturmak zor olabilir. Şantiyelerde bu bir karışıklık yaratır ve operasyonlara müdahale edebilir. Su ile temizlik yapılırken, makineler kapatılmalı ve çoğu zaman düzgün bir şekilde temizlenmesi için demonte edilmelidir. Temizlik tamamlandığında, makine kuruyana kadar üretim başlayamaz ve bu da daha uzun bekleme sürelerine neden olur. Atık su ciddi elektrik sorunlarına neden olabilir ve ayrıca motorlarda sorunlara neden olabilir. Temizlemeden önce, tüm elektrikli ekipman uygun şekilde sarılmalıdır.

Ortaya çıkan nem, zararlı biyolojik büyüme gibi diğer potansiyel sorunlara da yol açar. Bu, yiyecek ve içecek tesisleri gibi yüksek düzeyde düzenli endüstrilerde önemli bir sorun haline gelir.    

Elektriksel olarak iletken

Su kullanımından dolayı basınçlı yıkama yüzeylerin paslanmasına neden olabilir. Ayrıca pas önleyici kullanılmadığında ani paslanmayla sonuçlanan ani korozyon riski de vardır.

Çevreye karşı sorumlu değil

Atık su, toksik veya zararlı maddeleri uzaklaştırmak için kullanıldığında kirlenebilir. Bu su daha sonra toksik olarak sınıflandırılır ve uygun ve güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini gerektirir, bu da projeye maliyet katar. 

5) Solvent Temizleme

Solvent temizliği, kimyasal temizlik maddelerini içeren herhangi bir temizleme işlemini içerir. İstenmeyen yüzey materyallerini çözmek için solventler kullanıldığında, çözünmüş materyalleri çıkarmak için sıklıkla bir sonraki yıkama, durulama veya el aleti gerekir. Bu yöntem zamanlıdır ve makinelerin sökülmesini gerektirir, bu da üretimin daha uzun süre durmasına neden olur. Temizlik çözümlerinin gerçek maliyeti hesaplanırken, duraksama veya kapalı kalma süresi  sermaye bütçesine dahil edilmediği için genellikle hafife alınır.

Aşındırıcı

İşlem, çoğu yüzeyde aşındırıcı olan ve makinelere ve aletlere zarar verebilecek kostik kimyasalların kullanımını içerir. Zamanla tekrar tekrar temizlik için bir yüzeyde zararlı kimyasallar kullanıldığında, o yüzey bozulmaya başlayacaktır. Bu süreç, işletmeler için pahalı ve hayati varlıklara zarar verebilir. İşlem, parçaları ve makineleri temizlemek için kullanıldığında, üretimde makinelerin bozulma riskini artırır. Bu, daha uzun üretim kesintilerine ve ek onarım ve bakım maliyetlerine neden olur.   

Çevreye karşı sorumlu değil

Kimyasal çözücüler, çevreye ve işçi güvenliğine zarar veren maddeleri içerir. Süreç, çalışanların uzun vadeli sağlık sorunları yaratabilecek toksik kimyasallara sık sık maruz kalmasını içerir.

Solventler de yönetilmeli ve temizlik tamamlandığında atılmalıdır. Atık toksik olarak kabul edilir ve uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekir, bu da işletmeler için maliyetli olabilir.

6) El Aleti Temizliği

Bu temizleme işlemi, tel fırçalar, keskiler ve diğer aletlerle elle kazımayı veya ovmayı içerir. Süreç zaman alıcı ve sıkıcıdır ve tipik olarak üretimin durdurulmasını ve yoğun insan gücünün tahsis edilmesini gerektirir. El aleti temizliği, çalışanların zararlı olabilecek ve kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilecek tekrarlayan hareketler yapmasını gerektirir.  

Aşındırıcı

Elle temizleme veya ovma, keskileme veya dövme, zımparalama veya kazıma gerektiren faaliyetlerin tekrarlayan hareketleri aletlere, makinelere ve parçalara zarar verecektir. El aletlerinin aşındırıcı doğası, varlık ömrünü kısaltır ve daha az üretken hale getirir.   

El aleti temizliği tipik olarak, ekipmana ve çalışanların refahına ve moraline daha fazla zarar verebilecek kimyasal çözücülerin kullanımını da içerir.

Çözüm

Kuru buzun benzersiz özellikleri, onu mükemmel temizleme yöntemi haline getirir.

Aşındırıcı ve iletken değildir ve yüzeylere veya ekipmana zarar vermez.
Geride hiçbir ikincil atık bırakmadan çarpma anında süblimleşir.
Çalışanlar için toksik değildir ve güvenlidir.
Çevreye karşı sorumlu.
Temizlik görevi yapan çalışanlar için tercih edilen yöntem.

Bu özellikler kuru buz temizliğini verimli, uygun maliyetli ve çevreye duyarlı bir temizlik çözümü haline getirir.

Bazı temizlik projelerinde alternatif temizleme yöntemleri faydalıdır, ancak bu yöntemler genellikle zaman alıcı, emek yoğun ve maliyetlidir. Atık tutma ve toplama göz önüne alındığında, bu temizleme yöntemleri kuru buzla temizlemeden çok daha fazla saat tüketebilir ve bu da daha uzun arıza süresine, üretkenlik kaybına ve karlılığın azalmasına neden olur.

Aşındırıcı temizleme yöntemleriyle, bu yöntemlerin ekipmana zarar verme, varlık ömrünü kısaltma ve/veya daha az üretken hale getirme riski de vardır.

Gönderiyi paylaşın